понеділок, 2 березня 2015 р.

"За всіх часів і у всіх народів було найбільшою святістю,коли лежав хліб на столі.Хай завжди він - совість наша-буде в хаті,як диво,лежатиме прикритий вишитим рушником,свіжий та святий."
В.Скуратівський.

27 лютого 2015 року в приміщенні бібліотеки відбулися бібліотечні посиденьки:
"Нема такого хліба на землі,як той що моя мати випікала."
На заході присутні - пенсіонери,мали змогу послухати історію виникнення хліба,цікаві історичні факти,прикмети та українські обряди і традиції,які  тісно позв`язані з вирощуванням та збиранням врожаю.
Гості свята ділилися спогадами про свій хліб дитинства,яке припало на воєнні та повоєнні роки. Згадує,Дубінська Євгенія Григорівна: "Як зараз пам`ятаю,смак тих коржів,які випікала мама з бурякової маляси.На нашій вулиці проживав сусід в якого були жорна для перемелення зерна.Вся вулиця ходила до нього молоти зерно на муку."
Запрошені прослухали пісні у виконанні дитячих ансамблів "Джерельце" та "Гармонія", вихованців Сонячненського будинку культури.





             Пісня – душа народу, національний гімн – вищий прояв його волелюбних прагнень, духовних устремлінь.Яскравим виявом національно-патріотичних почуттів українців нашої землі став вірш поета і етнографа Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна”. Жодному нашому творові української літератури не судилася така велична і трагічна доля.
             Велична, бо в ньому втілена споконвічна мрія народу, здобути волю, виражена незламна віра у відродження України. Трагічна, бо понад століття пісню-гімн переслідували, вбивали, забороняли, та як не силкувались – не вбили.
              Відроджуються, воскресають національні традиції України: її символіка, патріотичні та духовні гімни, серед яких і «Ще не вмерла Україна”.
             Слова національного Гімну «Ще не вмерла Ук­раїна» написав у 60-х роках XIX ст. відомий ук­раїнський поет Павло Чубинський, а музику — ком­позитор Михайло Вербицький.
З нагоди 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького,бібліотекарі надали користувачам - дітям бібліографічну довідку про творчість композитора.





Україно, соборна державо,
Сонценосна колиско моя,
Ще не вмерла
Й не вмре твоя слава,
Завойована в чесних боях!
Живи та міцній, українська державо!
Вмирали в боях мільйони борців,
Щоб стяг синьо-жовтий піднявся величаво.
Й над Києвом стольним віки майорів

неділю, 1 березня 2015 р.

19 лютого в приміщенні Сонячненської ЗОШ відбулося театральне дійство "Прийшла Громовиця - земля половиця",яке було підготовлене спільно з навчальним закладом.Присутні школярі мали змогу дізнатися багато цікавинок про свято,а також ознайомитися традиціями та обрядами святкування Стрітення.


Його світ - тонкий візерунок дитячої казки,сплетений із тисячі чарівних образів і найдивовижніших створінь.Його світ - ніби золотаве мереживо сяйва кожного з нових поколінь.
До 85 - річчя від дня народження Всеволода Нестайка,бібліотекарі провели літературне знайомство для школярів "Сонячний класик".Обговорили життя та творчість письменника,а
також переглянули художній фільм "Одиниця з обманом."Учасники заходу відповіли на запитання вікторини та мали змогу розгадати кросворд за книгою "Тореодори з Васюківки".