четвер, 22 листопада 2012 р.


З кожним днем світ жорстокішає. Непоодинокими стають акти нетерпимості, насильства, тероризму, агресивного націоналізму, расизму, антисемітизму та дискримінації щодо національних, етнічних, релігійних і мовних меншин, біженців, робітників-мігрантів, іммігрантів та соціально найменш захищених груп у суспільстві. Почастішали також акти насильства та залякування щодо окремих осіб, які реалізують своє право на свободу думки і висловлювання переконань. Спостерігається зростання сепаратизму та екстремізму. Особливо це становить загрозу дитячому та молодіжному середовищу, оскільки в цьому віці психіка ще не зміцнилася, в дитини відсутній життєвий досвід. Не завжди діти можуть відрізнити, які моральні цінності їм нав’язують. Взаємна нетерпимість, злоба, агресивність все частіше притаманні дитячому та молодіжному середовищу. Значною мірою в цьому винні засоби масової інформації та соціальне оточення дітей та підлітків.

 
16 листопада весь світ святкує Міжнародний день толерантності. Декларація принципів толерантності була затверджена в 1995 році на 28 Генеральній конференції ЮНЕСКО. У ній зазначено, що толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Толерантність – це єдність у різноманітті. Це не тільки моральний обов'язок, а й політична та правова потреба. Толерантність – це те, що уможливлює досягнення миру, сприяє переходу від культури війни до культури миру. Генеральна Асамблея ООН запропонувала державам-учасникам щорічно святкувати Міжнародний день терпимості, проводячи цього дня заходи щодо поширення ідей толерантності, орієнтовані як на навчальні заклади,так і на широку громадськість.

15 листопада 2012 в бібліотеці пройшов тренінг для підлітків « Толерантність – шлях до взаєморозуміння».  Практичний психолог Ольга Панченко зуміла створити атмосферу довіри та взаєморозуміння. Головною метою тренінгу  було ознайомити  підлітків з поняттям «толерантність». Під час спілкування  присутні поділилися власними  думками про толерантність,  із задоволенням пограли в «руханки». А також переглянули презентації на тему «толерантності».
 



Після тренінгу учасники спланували  і надалі проводити подібні заходи в бібліотеці та поділилися враженнями:

«Мені сподобалося працювати в команді і я змінила свій погляд на деяких людей,що мене оточують»(Дарина Кравченко)
"Я дуже задоволений,що прийняв участь у тренінгу,хотілося б більше цікавих заходів для молоді"(Владислав Сіробаба)

Немає коментарів:

Дописати коментар