вівторок, 6 березня 2012 р.


Відтоді, як у людства з'явилася книга — найцінніший скарб його культурного життя, постала проблема вихованню у дітей любові до неї, потягу до читання, уважного ставлення до змісту, його аналізу, щоб книга стала для кожного невід'ємним супутником, порадником, учителем і другом упродовж життя. Бібліотечні працівники перебувають у постійному пошуку нових інноваційних технологій. Багато різних ідей з успіхом  використовуємо сьогодні в роботі по  виховання в дітей любові до книги.
Нещодавно на базі бібліотеки пройшли батьківські збори, присвячені вихованню у дітей інтересу до читання. Мета зборів допомогти батькам усвідомити, що читати з дитиною потрібно щодня, обговорюючи прочитане; заохочувати батьків передплачувати періодичну пресу, знаходити час і можливості для сімейного читання.


             Батьків познайомили з виставками для дітей дошкільного  віку.


Якщо в сім’ї з повагою ставляться до книжки, таке ставлення виробляється і в дитини. Мабуть, немає батьків, які б не хотіли навчити своїх дітей швидко і виразно читати, викликати інтерес до читання. Адже роль книги в житті дуже велика. Чим би не захоплювалася дитина – історією, природознавством, технікою, науковими пошуками – на допомогу їй завжди прийдуть книги. Вони відкриють нові обрії, допоможуть торкнутися історії народу, таємниць природи, буття.
Треба прагнути до того, щоб книги були різноманітні: казки, пригоди, оповідання про тварин і рослини, про школу, музику й мистецтво. Добираючи книжки, слід враховувати індивідуальні особливості, інтереси дітей. Хлопчики часто захоплюються пригодницькою літераторою. Цей потяг до пригод цілком зрозумілий, але його треба спрямувати в потрібне русло. Слід простежити, щоб книжки пригодницького жанру не були єдиними в читанні дітей, щоб їм до рук не потрапляли книги для дорослих. Якщо дитину цікавить життя рослин і тварин, нові машини, подорожі, треба добирати книги, з яких вона могла б одержати відповідну інформацію. У вихованні любові до книги можуть допомогти і незначні, на перший погляд, моменти. Наприклад, власна бібліотечка, поличка для книжок, можливість обмінюватися книжками з товаришами – все це сприяє зацікавленню дітей до читання.
Хай наші старання, сила, праця, спрямовані на виховання у дітей інтересу до читання, дадуть свої паростки, читання хай стане для дітей справжньою пристрастю й принесе їм щастя.

2 коментарі: